SAUNAKULTURHISTORIE
Saunakultur historie
Hvorfor er sauna og dampbad godt for dit helbred?
Man har I lang tid vidst, at et varmt dampbad kan fremme blodcirkulationen, lindre gigtsmerter, fugte huden, forhindre og reducere rynker, og modstå/forhindre betændelse af celler. Forsigtig brug af dampbad er også godt for dit fysiske, såvel som mentale helbred og dermed hjælper det dig til at afslappe krop og sind.
I Danmark har vi ikke haft nogen særlig udbredt tradition for kurbade, noget der fx er meget mere udbredt i Tyskland og Centraleuropa i det hele taget. Men den nye wellness og kurbads kultur, er nu i hastig vækst i Danmark og er ved at vokse i samme omfang som fitness kulturen gjorde i 80-erne, og der indfinder sig en række muligheder for oplevelser, som man hidtil har skullet rejse til udlandet for at få.
I mange kulturer har man i tidernes løb dyrket renselse af kroppen med varme bade og dampe. Indianerne gjorde det i et telt lavet af hjorteskind, og de kaldte det en ”svedehytte”. Den lå ofte lidt uden for lejren, nær rindende vand, der hører jo en kold afvaskning til efter svedeturen.
I Finland er saunakulturen meget udbredt, og finnerne kan simpelthen ikke forstå, hvordan vi kan føle os rene, ved kun at tage et brusebad. Renselsen skal komme indefra ved, at vi sveder, huden åbner sig i varmen og renses også. Når vi sveder, frigør vi affaldsstoffer fra kroppen. Desuden gør varmen gavn, når vi varmes op helt ind til knoglerne.
En særlig badekultur kendes fra tidlige tider også fra Hammam i Tyrkiet. Den findes også i dag.
I det gamle Rom brugte romerne mange forskellige bade, tørre dampbade, kolde og varme bade, blomsterdufte fra bl.a. rose og ylang-ylang. Salt, olivenolie og sæbe var de enkelte ting, som romerne brugte til hudpleje. Romerne vekslede mellem forskellige temperaturer og luftfugtighed i badstuerne, og brugte også at skylle kroppen i både koldt og varmt vand. Til at rense og pleje huden brugte de en pasta af middelhavssalt blandet med olivenolie, æteriske olier og natursæbe. Til ansigtet tilføres fugt ved at blande yoghurt og honning.
Det gamle Ægypten havde ligeledes sin renselseskultur, og vi kender i dag bl.a. til myten om den smukke Kleopatra og samt lidt af hemmeligheden bag hendes skønhedsopskrift.
Vestbad Wellness
Vestbad har med sin wellnessafdeling opbygget en moderne udgave af de gamle badekulturer, der rummer en række muligheder for at tage vare på sin fysiske sundhed og velvære, bl.a ved hjælp af saunagus udført af vore meget dygtige gusmestre.